Slovník pojmů, Strana 2
Výpis slovníkových pojmů
Light Roast
Zvýrazňuje kyselost a jemnější tóny, často vhodné pro filtr.
Lungo
Delší espresso, jemnější, ale s více kofeinem.
Macchiato
Espresso „označené“ trochou mléčné pěny.
Medium Roast
Vyvážené pražení, hodí se jak pro espresso, tak pro filtrovanou kávu.
Mocha
Kávový nápoj s čokoládou a mlékem, sladší varianta latte.
Moka konvička
Domácí „italský presovač“. Voda se tlakem páry protlačí kávou a vznikne silná káva podobná espressu.
Ristretto
Ještě kratší a silnější verze espressa.
Robusta
Druh kávy s vyšším obsahem kofeinu, výraznější hořkostí a hutnějším tělem. Často se přidává do směsí pro intenzivnější chuť a hustou cremu.
Single Origin
Káva pocházející z jedné konkrétní oblasti, farmy či plantáže. Nese charakteristické vlastnosti místa původu.
Směs
Kombinace více druhů kávových zrn, která se míchají pro dosažení vyvážené chuti a stálé kvality.
Suchá metoda
Celé plody se suší na slunci. Káva bývá sladší a výraznější.
Washed
Kávové třešně se zbaví dužiny, promyjí pramenitou vodou a fermentují. Káva má čistší chuťový profil.