Fungujeme v režimu náhradního plnění!

Slovník pojmů

A B C D E F H I K L M R S W

Výpis slovníkových pojmů

Aeropress

Moderní metoda, kde se káva lisuje přes filtr pomocí tlaku. Velmi univerzální způsob s mnoha možnostmi.

Americano

Espresso zalité horkou vodou.

Arabica

Nejrozšířenější druh kávy, jemnější a aromatičtější než robusta. Tvoří většinu světové produkce.  

Blend

Kombinace více druhů kávových zrn, která se míchají pro dosažení vyvážené chuti a stálé kvality.

Bourbon

Tradiční a ceněné odrůdy arabiky s dlouhou historií, známé svou jemností a kvalitou.

Caffè Latte

Espresso s větším množstvím mléka, jemnější než cappuccino.

Cappuccino

Espresso s horkým mlékem a mléčnou pěnou v poměru 1:1:1.

Coffea Arabica

Nejrozšířenější druh kávy, jemnější a aromatičtější než robusta. Tvoří většinu světové produkce.

Coffea Canephora

Druh kávy s vyšším obsahem kofeinu, výraznější hořkostí a hutnějším tělem. Často se přidává do směsí pro intenzivnější chuť a hustou cremu.

Cold Brew

Káva připravovaná louhováním ve studené vodě po dobu několika hodin. Osvěžující a jemná.

Dark Roast

Intenzivní chuť s nižší kyselostí a výraznější hořkostí. Oblíbené pro silná espressa.

Džezva

Tradiční orientální příprava kávy v malé kovové konvičce s dlouhou rukojetí. Vzniká silná, aromatická káva s bohatou pěnou.

Espresso

Malý, intenzivní šálek připravený pod tlakem. Základ většiny kávových nápojů.

Espresso stroj

Profesionální nebo domácí zařízení, které připravuje espresso pod vysokým tlakem.

Filtr

Příprava kávy přes papírový nebo kovový filtr. Nápoj je čistý, jemný a bez sedimentu.

Flat White

Dvojité espresso s mlékem, méně pěny, intenzivnější chuť kávy.

French Press

Jednoduchá příprava kávy pomocí skleněné nádoby s pístem. Káva je plná, s výrazným tělem.

Honey Process

Kombinace promyté a suché metody – část dužiny zůstává při sušení na zrnu. Výsledkem je plnější tělo a jemná sladkost.

Indiáni Arhuacos

Komunita původních obyvatel z Kolumbie, pohoří Sierra Nevada de Santa Marta, kteří pěstují kávu tradičním způsobem v souladu s přírodou. Jejich káva je nejen BIO, ale nese i duchovní rozměr – pro Arhuacos je pěstování kávy součástí harmonie s okolním…

Káva z Brazílie

Největší producent kávy na světě. Brazilská káva je známá svou vyvážeností, jemnou kyselostí a plným tělem. Často se používá jako základ do směsí, ale existuje i mnoho výběrových jednodruhových káv s čokoládovým a oříškovým charakterem.

Káva z Etiopie

Kolébka kávy – právě odsud pochází první divoce rostoucí kávovníky. Etiopská káva bývá výrazná, často s květinovými či ovocnými tóny.

Káva z Guatemaly

Káva z guatemalských hor je známá svou bohatostí a intenzitou. Často má plné tělo a výrazný charakter díky vulkanické půdě.

Káva z Kolumbie

Druhá nejznámější kávová země. Káva z Kolumbie je ceněná pro svou stálou kvalitu, vyrovnanou chuť a příjemnou aciditu. Díky rozmanitým podmínkám nabízí širokou škálu chuťových profilů.

Káva z Kostariky

Jeden z prvních států, který zavedl přísná pravidla pro pěstování kvalitní arabiky. Káva z Kostariky je ceněná pro čistotu a jasnou chuť.

Káva ze Salvadoru

Menší, ale významný producent kávy. Zdejší vysokohorská arabika, často odrůdy Bourbon, je vyhledávaná pro svou jemnost, plnost a harmonii.

Ovládací prvky výpisu

37 položek celkem